Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

19.-20.5.2017 BAMBIFEST Blansko

BambiFest je akce zaměřená na prezentaci spolků a středisek, která se nějakým způsobem podílejí, nebo mohou podílet na volnočasových aktivitách pro děti a mládež. Akce se koná vždy na konci května ve vybraných městech ČR. Hlavním koordinátorem je Rada pro děti a mládež Moravskoslezského kraje z.s. Letos se BambiFest uskutečnil v Českých Budějovicích, Náchodě, Krnově, Třinci, Ostravě a Blansku. Blansko tento festival hostilo letos již po páté, tradičně v zámeckém parku.

Spolek Kolejová je již druhým rokem oficiální partner akce, protože náš místopředseda dělá propagaci a trička pro pořadatele. Návštěvníci i letos mohli vidět bezmála tři desítky prezentujících spolků, sdružení a středisek. Mezi ty tradiční patří například Veselý Paleček z Blanska, SDH Dolní Lhota nebo Kolpingova rodina. Mezi ty novější pak třeba Andula Brno, organizující zdravotnické kurzy pro všechny věkové kategorie. Protože i spolek Kolejová tak trochu může mládeži mnohé nabídnout, prezentujeme zde něco z činnosti i my, už třetím rokem. Letos jsme pro malé i velké také připravili nějaké ty novinky. Tou nejzásadnější bylo, že jsme letos poprvé měli i v našem stanu pro návštěvníky nějaký úkol. Lákadlem celé akce je totiž to, že návštěvníci u jednotlivých prezentujících plní nějaké úkoly, ty se jim zaznamenávají do speciálních karet. Každý návštěvník pak kartu může odevzdat a čekat na slosování o hodnotné ceny. U nás se v minulosti neplnilo nic, pouze jsme vystavovali. Letos náš mladý Koleják Tomáš připravil dvě varianty puzzle. Námětem byla, jak jinak, lokomotiva. Lehčí skládačka měla deset dílků, těžší pak dílů devatenáct. Další novinkou u všech stanovišť bylo hledání zvířátek. U nás byla uschována fotka s myší. Tu se pak děti více, či méně úspěšně pokoušely hledat.

Zásadními novinkami prošla částečně i samotná prezentace. Letos poprvé se objevilo nově zrekonstruované modelové kolejiště dvojího rozměru TT a H0. Po něm se po oba dny proháněly neúnavně dvě lokomotivy a lákaly nadšené děti. V trávě vedle stánku kroužil po oválu vlak zahradní železnice LGB, jedna ze souprav, kterou lze spatřit pravidelně na trati pana předsedy Kolejové. Stejná zůstala malá prezentace geocachingu. Protože tato hra má rok od roku více příznivců, byl vidět i stoupající zájem o tuto část prezentace.

V pátek, kdy je určen BambiFest hlavně pro školy a školky, se o návštěvníky staral předseda, moje maličkost a taky Kolejačka Svatava, bývalá učitelka, ta si s dětmi dovedla mile popovídat a motivovat je do přichystaných soutěží. To nejen u naší prezentace, ale i u Kolpingovy rodiny, se kterou jsme letos opět sdíleli stan. Poslední novinkou bylo krátké živé vysílání pro uživatele sociální sítě Facebook, které jsme provedli v sobotu před ukončením akce. V rámci programu, co probíhal na podiu po oba dny, se objevil i předseda Kolejové, v krátkém rozhovoru, ve kterém představil hlavně svou LGB železnici, ale taky celý spolek. Škoda, že v sobotu se docela zhoršilo počasí a to se projevilo na menší návštěvnosti. Co zklamalo, byly přemrštěné ceny některých jídel, co zde zajišťovala restaurace jménem U vláčku. Hamburger do dlaně, byť velice chutný a dobře připravený, prodávat za 80 korun, mi na dětské akci připadalo přehnané. Ale jako každým rokem se akce těšila zájmu veřejnosti, jak z řad dětí, tak dospěláků. Na podiu se vystřídalo pěkných pár účinkujících a v pátek večer proběhla i přehlídka amatérských kapel. V sobotu pak v budově zámku pro zájemce probíhala konference na téma Svoboda moderní doby.

Pro letošek je to tedy za námi, děkujeme všem, co se na naši prezentaci přišli podívat a těšíme se zase za rok.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová