Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

20.11.2021 Podzimní brigáda u Ježkova mostu

Náš archivář Tomáš často chodí okolo Ježkova mostu v Blansku, jelikož je most také součástí majetku spolku. Po poslední obhlídce se zděsil, kolik se tam zase objevilo odpadu. Loni jsme byli nuceni z důvodu epidemie covidu odvolat velkou brigádu, kde měl být most zbaven plevele a náletových dřevin. Vzhledem k tomu, že deklasované živly Blanenska si pletou kulturní památku se skládkou, rozhodli jsme se letos udělat aspoň úklid.

Domluvili jsme se místopředseda Zdeněk Fasora a Tomáš Prudký, zapojila se i sama paní předsedkyně Bohunka Sedláková a já. Počasí slibovalo sobotu bez deště, nic nebránilo vyrazit. Zdeněk a Bohunka zajistili pytle a rukavice, zatímco Tomáš nám vyrazil dech. Oznámil, že mu jeho matka zatrhla se na úklidu podílet. No, nevím, kdyby mu zakázala něco, co se negativně podepisuje na vývoji mladých, jako třeba kouření a alkohol, chápu. Ale užitečnou věc, kterou, ač taky neradi, ale zkrášlujeme vlastně město? No nic. Museli jsme to zvládnout ve třech.

Zdeněk s Bohunkou se zanořili pod most, já běhal s pytli okolo. Je s podivem, co se zde může objevit. Lahve vína, dokonce plné, PET lahve, plechovky, staré hadry.... Zkrátka lidé v Blansku jsou čuňata. Samozřejmě ne všichni. Ale vedení města je laxní, přitom by stačilo, aby okolo několikrát prošli strážníci, nebo místo s mostem bylo v oku bezpečnostní kamery. Jednoho opravdu nebaví být sběračem odpadků místních bezdomovců. V tomto má v podstatě ta Tomášova máti pravdu. Ale jakožto občanka města by mohla třeba říct, že je to opravdu hnus, že by se s tím něco dělat mělo. A možná nemusí uklízet ani Tomáš, ani my. Takto jsme se tam víc jak dvě hodiny mordovali. Výsledek byl 6 vrchovatých pytlů různého odpadu. Je to ostuda a lidé by se měli zamyslet. My nejsme proti tomu, aby si u mostu leckdo poseděl a má-li potřebu, klidně si i něco dal. Ale myslím si, určitě ne sám, že není tak těžké se zvednout a vše po sobě uklidit. Znova opakuji, jde o památku. Není to ani smetiště, ani veřejné WC.

Příští rok hned brzy z jara, dovolí-li to situace, chceme udělat velkou brigádu. Vytrhat plevel, dřeviny, uklidit po zimě. Následně je plánován i nový nátěr celého tělesa. Tak snad nám to covid a počasí dovolí.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová