Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

9.4.2022 Jarní brigáda u Ježkova mostu

Máme tady jaro, vše se probouzí po zimě. Probudili se také blanenští konšelé a hned nás upozornili, že máme pod mostem nepořádek. To my jsme teda věděli i bez nich, byť jsme v blízkosti mostu sami nikdy neodhodili jediný papírek. Nezbylo, než svolat stejně plánovanou, úklidovou brigádu.

Ta letošní měla mnohá specifika. Tak nějak jsme se s datem konání trefili na Den Země, kdy dobrovolníci uklízejí města, parky, lesy... Byla po dvou letech bez jakýchkoli venkovních pandemických omezení a byla poprvé pod vedením paní předsedkyně. Sešlo se nás nad očekávání dost: osm Kolejáků a k tomu dva dobrovolníci, které zajistil archivář spolku Tomáš Prudký... aby si díky tomu splnili úkol do předmětu zvaného Ekologie. Šlo totiž o studenty dopravní školy z České Třebové. Rovněž zázemí se činilo. Občerstvení pro brigádníky vytvořily Kolejačky Svaťa a Karolína, Jirka Ambros zajistil odvoz nářadí, které nám zapůjčil Kamil Kyzlink starší.

Takže nářadí do rukou a mohlo se začít. Protože v Blansku jsou opravdu lidé čuníci, opět jsme pod mostem nalézali všemožné. Od lahví, přes svršky až po stříkačky od místních narkomanů. Dále se likvidovalo to, co způsobila bujná vegetace. Náletové stromy a keře neodolaly náporu pil obou kolejáckých Zdenků. Pod mostem bojovali Kolejáci a Kolejačky s odpadem. Za dvě hodiny bylo hotovo. Před mostem stálo srovnáno šest pytlů a o něco více brigádníků. No, naštěstí i počasí vydrželo, i když teplo zrovna nebylo. Stanovený cíl jsme splnili. Na pár hodin tam bude uklizeno. My mohli v klidu jít do restaurace U Slunce, kde jsme v prvé řadě vzpoměli na našeho pana předsedu, který se jistě zhora díval. Pak se ještě věe pořádně probralo u piva. Plány jak zamezit vandalům a nepořádníkům dělat nám u mostu binec, tu jsou. Ve hře je instalace kamery na nedaleký sloup, nebo více odpadkových košů. Oboje ale představuje nejprve jednání s městským vedením Blanska. Tak uvidíme.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová