Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

11.2.2017 II. geocaching ples Brno

Znalí věci ví, že geocaching je aktivita vesměs venkovní a nejběžnější oblečení hráče je sportovní. Na šíji se houpá GPS přijímač, na zádech batoh a na nohách pevná obuv. Jednou za rok však lze tyto novodobé dobrodruhy spatřit zcela jinak. Na šíji náhrdelník nebo kravata, na zádech nic a na nohách lakýrky nebo lodičky. I geocacher je jen člověk a nejen kešemi je živ. Je plesová sezona a Brno je stoprocentně první město, které má svůj ryze kačerský ples. Letos po druhé jej hostilo Společenské centrum Sýpka v Medlánkách.

Náš geotým na plese nemohl chybět. Původně se ho měl účastnit celý, tj. 4 Kolejáčtí hledači. Ovšem tým míní, osud mění. Naše Bohunka se potkala s chřipkou, která v těchto dnech okupuje Brno, muselo se to tedy obejít bez ní. Zase se ale účastnil nový člen GeoKolejové, Marťas Havlíček. Musel provětrat svůj nový oblek a já vlastně měl ve svém novém ohozu taky premiéru. GeoPles je brán docela vážně, i když e veden jako standardní event za bod. Kdo nechce plesat a chce pouze bod, musí se zapsat do logbooku v předsálí, ale dále bez vstupenky a společenského oděvu není vpuštěn. To je pouze ten, kdo se prokáže vytištěnou eVstupenkou s čárovým kódem. Letos návštěvníkům hrála skupina The Cheekiest a předvedla klasický plesový repertoár. Zazněly klasické taneční skladby, lidovky i moderní hudba. Svá vystoupení předvedli i profesionální tanečníci z brněnských tanečních studií. Nechyběla tradiční tombola, tematicky zaměřená, jak jinak, hlavně na geocaching. Takže návštěvníci mohli vyhrát dřevěná kolečka CWG nebo kovové geocoiny, či štítky TravelBug s jedinečným číslem. Rovněž ale třeba čelové svítilny, obuv, batoh, ale taky balíčky s kávou, vína, i jiné praktické věci. Letos jsme v tombole zabodovali i my. Odnášeli jsme si dvě lahve vína a skládací židličku s úložným prostorem.

Vstupenka za 320 korun obsahovala kromě večeře v podobě řízku se salátem, i poukaz na malé občerstvení ke stolu. Volit bylo možno mezi šálkem kávy, lahví vína nebo chlebíčkem. Každé další občerstvení už si návštěvník platil zvlášť. Na výběr bylo několik druhů vín, tři druhy chlebíčků, alkoholické nápoje a nealko v podobě vody a rozlévané Kofoly. Zdarma roznášeli pořadatele citronádu. Celý sál prošel v loňském roce rekonstrukcí, takže ples byl letos docela v novém, i když kapacita i ceny zůstaly stejné jako loni. V nevýhodě opět byli pivaři, pivo se v sále netočilo a kdo měl na něj chuť musel mimo budovu, do sousedství, do penzionu Na Kytnerce, kde dostal i výbornou točenou Plzeň.

Při zjednodušené verzi polonézy na zahájení plesu, se všichni předvedli ve svých róbách těm, co zůstali za svými stoly. Přítomen byl i profesionální fotograf. Protože nám někteří účastníci vypadli, zkoušeli jsme nabízet vstupenky prvně lidem ze spolku. U členů Kolejové je to však problém. Buď nemají s kým jít, nebo mají malé děti, případně nejsou z Brna. Místopředseda a webmaster Jirka Ambros, co se jevil jako nejnadějnější kandidát, měl zrovna taky nemocnou ženu. Ve výsledku se však ples velmi vydařil. Jako zástupci Kolejové budeme přítomni i na maturitním plese Martina Havlíčka, odkud taky přineseme zprávu, jak to vše zvládne... A těšíme se zase za rok, že nám pořadatelé připraví i třetí ročník.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová