Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

12.10.2019 Vaření guláše aneb Řícmanský kotlík

Druhou říjnovou sobotu se Kolejáci již po třetí účastnili vaření guláše na otevřeném ohni. Tuto soutěž pořádají řícmanští hasiči tak trochu podle vzoru Blanenského gulášobraní, na rozdíl od něj je v Řícmanicích ale méně komerční a více zábavná atmosféra. Letos jsme se rozhodli posílit své šance na případné vítězství a sestavili 2 týmy. Ženský, ze kterého se posléze stal smíšený, protože v něm soutěžil kromě Bohunky a Svatavy také Laďa Kopecký a mužský, který zůstal v podstatě nezměněn až na to, že místo Martina Havlíčka nastoupil Zdeněk Fasora. Oba soutěžní týmy se utkaly proti dvěma slovenským týmům z obce Dolné Saliby a zbytku týmů, složených z místních borců a borkyň. Zdeněk Otoupalík zajistil suroviny pro oba soutěžní družstva v podobě cibule a hovězího a vepřového masa. Startovné, tj. pálenku a buchtu, jsme zajistili pro oba týmy individuálně.

Družstvo Kolejáků mělo v počátku soutěže malou komplikaci v podobě děravého hrnce, ale ta se operativně podařila vyřešit. Smíšené družstvo Kolejaček vařilo svůj guláš v kotlíku a vymkla se jim kontrola množství sádla, tuto skutečnost potvrdila i kapitánka Svatava Kyzlinková. Ve 13:00 však měli všechny týmy uvařeno a mohli poskytnout svá díla k ochutnávce porotě i veřejnosti. Kolejová ve snaze navýšit svůj bodový zisk, tuto akci uvedla i jako geoevent aby přilákala fanoušky z řad hráčů geocachingu, jejich zájem však nebyl takový jaký jsme počítali a jejich pomoc pro Kolejovou byl zanedbatelný.

Lidé na takových akcích nehodnotí ani tak chuť uvařených tovarů, ale spíš sympatie k určitým členům jednotlivých družstev, což chápeme, chodí to tak i na zmíněném Blanenském gulášobraní a podobně jsme vlastně hodnotili i my. Tak se stalo, že tým Kolejaček u lidí obdržel poslední 11. místo a Kolejáci letos zakotvili na místě devátém. Hodnocení poroty sestávající se ze členů SDH Řícmanice také nebylo dvakrát objektivní, mužský tým Kolejáků sice u ní skončil na stříbrné příčce, avšak vítězný tým Sokolky si vítězství nezasloužil, jejich guláš nebyl zdaleka tak chutný jako třeba guláše týmů ze Slovenska a to potvrdili někteří kolegové kačeři, ale bereme to tak, že porota 1. místo udělila taktéž srdcem. Dále je velká škoda, že první tři místa v obou kategoriích nebyla oceněna alespoň diplomem, takto nemáme pro naše 2. místo žádný důkaz, kterým bychom se mohli pochlubit.

Až na tyto malé nedostatky jsme se všichni dobře bavili a stále tuto akci vnímáme o mnoho lepší než tu v Blansku - přátelská atmosféra, neobtěžující hlasitá hudba, ani mnoho reklam okolo, prostě sranda a pohoda. Proto je pravděpodobné, že se v příštím roce opět zúčastníme, jen ještě nevíme zda v jednom či dvou týmech, ale na to je čas...

Text: Karolína Brožová

Foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová