Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

22.12.2017 Odjezd Kometa Expresu z Brna do Prahy

Hokejový klub Kometa Brno má ve své domovině obrovskou fandovskou základnu. Není proto divu, že klub společně s Českými drahami připravil pro své fanoušky zajímavou akci: vánoční dárek v podobě zvláštního vlaku Kometa expres, který je vezl na zápas se Spartou, v pražské O2 aréně. Zajímavostí ovšem bylo, že téměř tisícovka fandů, společně s hráči i zázemím, mohli do vlaku nastoupit u bývalého Ronda, dnešní DRFG arény. Kolem ní, po ulici Poříčí vede vlečka z tzv. Dolního nádraží na brněnské výstaviště. Jako koleják jsem u toho samozřejmě nechyběl. Nepatřím sice mezi až tak náruživé fanoušky Komety, ale takovýto projekt mě zaujal. Na sestavování vlaku se částečně podílel i člen našeho spolku Martin Havlíček, který je zaměstnán v DKV Brno-Maloměřice. Vlečka není elektrifikována a její větší část vede prostředkem ulice, podobně jako jsou stavěny tramvajové koleje. Je zajímavé vidět vlakovou soupravu mezi auty.

Policie spolu s pořadateli vytvořili před halou improvizovaný nástupní prostor a show mohla začít. Krátce po 11. hodině sunul po vlečce vlak. Souprava byla sestavena ze 14 vozů a tří lokomotiv. V čele vlaku ve směru jízdy zpět na Dolní byly dvě dieselové lokomotivy „brejlovci,“ každá v jiném nátěru, pak elektrická lokomotiva řady 380-017 ze Škody Transportation. Ta má na sobě modrobílý polep s logem HC Kometa a nápisem Kometa Expres. „Lokomotiva s tímto polepem bude jezdit rok, tedy i na běžných vlacích mezi Brnem a Prahou.“ uvedl náš kolega Květoslav Lála, který přišel taky fotit. Sunutí celé soupravy trvalo bezmála čtvrt hodiny. Po tuto dobu musela auta i tramvaje v křižovatce vyčkat. Vlak byl dlouhý téměř 400 metrů a na postrku pomáhal ještě jeden brejlovec. „Proboha, já jedu na pohřeb...“ zoufala si paní co vyběhla z tramvaje linky 8, kterou vlak taky zastavil. Tramvaják bezmocně rozhodil rukama: „Jooo paní, Kometa no. Musíme čekat.“ To už vlak přejel křižovatku a zastavil před arénou. Dva brejlovci odstoupili od soupravy a poodjeli kousek od vlaku. Tak mohli fotografové fotit pouze soupravu s elektrickou lokomotivou. To už nás pořadatelé poslali na protější chodník, protože do vlaku přicházeli hráči a fandové. Točili svými tradičními šálami a skandovali název klubu. Policie nechávala směrem od BVV projíždět auta pouze jedním pruhem, přičemž vždy vytlačovala dav šotoušů na chodník. „Souprava se vrátí okolo druhé ráno na hlavas,“ upřesnil Květoš Lála a odcházel se svým synem na jiný „fotoflek.“ V 11.40 opět Brejlovci najeli na soupravu, byly odzkoušeny brzdy, před vlak se zařadil policejní vůz a v 11.45 se souprava pomalu vydala zpět vlečkou do stanice Brno-Dolní nádraží, kde ještě čekali další cestující. „Za 3 hoši, za 3!!!“ volali na fandy přihlížející lidi z chodníku. „Jasnýýý borci, proto tam jedem néééé....“ odpovídali z oken v euforii fandové. Z dalších oken zněl dětský křik: „Kometaaa Brnoooo!!!“ Když i postrková lokomotiva minula křižovatku a projelo i zadní policejní auto, začali pořadatelé sklízet kovové zábrany, aby mohl být obnoven provoz.

Jak dopadl onen předvánoční zápas, už dnes víme. Pro Kometu neslavně „pukla“ se Spartou 3:2. Je to škoda, když už udělali takovou hezkou akci. Jak dopadl celý odjezd se můžete podívat na videu.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová