Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

31.5.2020 Zahájení sezony na železnici LGB v Blansku

Letošní zahájení sezony na úzkorozchodné zahradní železnici našeho předsedy proběhlo o více jak měsíc později. Mohla za to vládní opatření, nařízená kvůli epidemii nového coronaviru. Dlouho jsme uvažovali, zda se tu poslední květnovou neděli taky vydat, protože ani počasí nebylo kdovíjak výstavní. Navíc některá vládní opatření zasáhla i samotnou první jízdu a to nemluvím o tom, že je pan předseda trochu překombinoval. Navzdory počasí a nutnosti rozestupů, i absence doprovodných programů, však dorazila více než padesátka diváků. Ti však museli stát pouze u plotu ze strany Divišovy ulice, a to i my Kolejáci. Dovnitř byl vpuštěn pouze pracovník blanenského videožurnálu, který o železnici natočil krátký šot.

Ale nastálá situace s virem i celostátními restrikcemi, která uzavřela doma nejen Kolejáky, ale i předsedu, přinesla na jeho trať mnoho novinek. Ta nejzásadnější je, že trať byla vybavena dálkovým přestavováním výměn. Celý okruh je řízen ze žst Blansko Divišova a na trať tak mohou vyrazit oba vlaky. Díky izolovaným úsekům mohou čekat, předjíždět se, či křižovat. To poslední pouze v žst Blansko Divišova, neboť jde o největší dopravnu na trati. Z hlavní trati zmizela původní mechanická návěstidla a nahradila je trojznaková světelná. Stanice Blansko má navíc ještě i tzv. trpasličí dvojznaková návěstidla. Přejezd se silnicí byl osazen novými výstražnými kříži s nápisy POZOR VLAK. Nový vzhled dostaly i modely budov. Předseda je pomocí 3D tiskárny obohatil o řadu doplňků. Rámy oken, cihlové podezdívky, střešní okraje, nebo osvětlení. Budovy tím získaly ještě realističtější podobu. Z trati zmizela rovněž jedna stavba - krytý můstek nad terénní nerovností. Ten nahradil klasický propustek, jaký lze na našich tratích běžně vídat. Prostor modelové továrny Jiříkov byl vybetonován a osazen světly, zatím nefunkčními. Podle slov našeho předsedy je teoreticky možné, že by se letos rozjela i lanovka. Toto je zatím ve stádiu zkoušení. Na Divišově vrchu (plot), se objevil domek, sloužící jako pokladna, kam návštěvníci mohou přispět dobrovolnou částkou na údržbu trati. Při akcích se zde rovněž nově budou objevovat přihrádky s materiály pro turisty a děti.

Oproti loňským sezónám, má předseda v plánu jezdit každou neděli, pokud to dovolí počasí, nebo se mu to neskryje s akcí spolku, či soukromou akcí. Jako již tradičně jsou po domluvě předem i mimořádné jízdy na této malebné trati. Reportáž ze zahájení blanenské televize lze shlédnout na Youtube.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová