Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

říjen 2022 - spolupráce s MŠ v Řícmanicích

Spolek Kolejová uspořádal dopolední akce v Řícmanicích, aby se dostal více do povědomí obyvatel Řícmanic, aby propagoval svou činnost na veřejnosti a také upozornil na možnosti cestování nejen osobním autem, ale také vlakem, které je ekologické.

První setkání se uskutečnilo v úterý 4. října 2022 na zahradě u Kyzlinků. Pozvání přijala paní ředitelka J. Gajdušková z lesní MŠ Šemíček. Děti si mohly prohlédnout jezdící vlak RegioJet a německý osobní vlak. Strojvedoucím u obou vlaků byl Kamil Kyzlink.

Protože v RegioJetu bývá hosteska, která vlak doprovází, a bývá také zajištěno občerstvení, obdržely děti, paní ředitelka i obě paní učitelky sladký zákusek a pomerančový džus. Zákusek upekly Karolinka a Svatka Kyzlinkovy, džus jsme získali jako sponzorský dar od pana Jančury, který provozuje RegioJet.

Dětem pak zahrála divadlo Svatka Kyzlinková, slovem pohádku doprovázela Karolinka Kyzlinková. Děti nám pak namalovaly obrázky, které buď znázorňovaly vlak, nebo děj pohádky. Na závěr nám ukázaly, co všechno se ve školce naučily. A bylo toho opravdu hodně!

Druhé setkání proběhlo v úterý 11. října 2022 opět na zahradě u Kyzlinků. Pozvání tentokrát přijala paní ředitelka H. Janošková z MŠ Řícmanice a obě paní učitelky. Děti se seznámily s vlakem RegioJet a s osobním vlakem, který jezdí v Německu. Strojvedoucím byl opět Kamil Kyzlink. Paní ředitelka, obě paní učitelky a děti obdržely také občerstvení, které zajistily již zkušené pekařky Karolinka a Svatka Kyzlinkovy a dostaly i džus od pana Jančury. Po občerstvení a popovídání o vlacích jim B. Sedláková přečetla pohádku O zlobivé mašince. Poté nám děti nakreslily neposlušnou mašinku. Všichni účastníci z Kolejové obdrželi dárek.

Obě setkání byla velmi příjemná a všichni, kdož se na akcích zúčastnili, si zaslouží dík. Ten patří také panu Kyzlinkovi, který zajistil akci po stránce technické.

Ve spolupráci s oběma školkami bychom rádi pokračovali i nadále. Prozatím společně plánujeme jarní výlet do Vracova, kde by se děti mohly blíže seznámit s vlakem a projet se.

Našemu sponzorovi patří také dík. Poslali jsme mu nejen poděkování a propagační propisovací tužky, ale také obrázky vlaků, které děti namalovaly.

Text: Bohumila Sedláková

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová