Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

10.12.2016 Osmý Kolejácký předsilvestr

Ten rok opravdu letí, ani jsme se pomalu nenadechli a máme tu opět náš nepsaný závěr sezony, na který se mnozí členové těší. Letos už po osmé. A po druhé v návaznosti na naši turistickou aktivitu, geocaching. Už loni jsme ryze Kolejáckou akci otevřeli hráčům této hry. Stal se z ní event za bod. Letos se taky staly dvě nové věci. Malinko jsme akci otevřeli veřejnosti a ještě ozvláštnili. Nesla se totiž v retrostylu. Situovali jsme ji do období začátku našeho státu. Pro sobotní odpoledne jsme totiž psali datum 21.12.1919, nepsanou podmínkou pro účastníky tedy bylo, aby tomu uzpůsobili i oděv. Celou akci, stejně jako loni, hostila blanenská restaurace U slunce.

Spousta věcí však zůstala, například bohatá tombola, letos se o ceny postarali z Kolejové třeba náš předseda Jirka, notnou část zajistil místopředseda Zdenek, rodina Kyzlinkových, ale byly tu i firemní ceny, jako od Nákupního střediska ENAPO Řícmanice, kde je zaměstnána naše slečna pokladní, nebo od Starobrna, kde dělá naše členka Jiřina. Taky lidé z řad hráčů geocachingu přispěli a dohromady se losovalo více jak 50 cen. Trošku zklamala dobová hudba, Karolínka zajistila CD se skupinou Melody makers, ale v restauraci měl přehrávač poruchu. Stejně jako loni bylo domluveno, že prostor bude po dobu akce nekuřácký, ale mnozí, hlavně z řad veřejnosti, co nedodrželi. Což je nefér, i když nemám nic proti kuřákům, občas si taky zapálím, ale když už i náš Koleják Laďa Baloun Kopecký chodil ven... No co se dá dělat. Jinak ale jako vždy, byla dobrá zábava. Návštěvnost tedy byla o něco menší, než loni, ale stálo to za to. Hlavní cenu v tombole, Tajuplný ostrov, získal letos Martin Havlíček a měl nelíčenou radost. Akci po dlouhé době poctil návštěvou i Zdenálův syn Roman, taktéž náš člen. Zavzpomínali jsme, že k vlakům přičichl už ve svých čtyřech letech. Dnes je mu 14 let a je vyšší než jeho otec, náš místopředseda. I Martin Havlis Havlíček se k nám přidal ve svých dvanácti letech a dnes je z něj kus chlapa, zručného jak v práci u vlaků, tak v pití piva... a už bude maturovat na železniční průmyslovce v České Třebové.

Pivo teklo proudem, byli jsme seznámeni s významnými událostmi, co se děly v roce 1919 a hlavně jsme se všichni pořádně pobavili. Děkujeme všem, co se podíleli na organizaci, restauraci U Slunce, že nám vyšla vstříc, dokonce i paní servírka se trošku oděla do dobového. Leoš Knecht se skoro nezastavil s fotoaparátem, Laďa Vašíček z Moravského Krumlova zařídil výrobu pamětních mincí, prostě spousta z nás něčím přispěla, mnozí pouze přítomností.

Popřejme si hodně úspěchů do dalšího roku a budeme se těšit na devátý ročník.

Text: Kamil Kyzlink

Foto: Leoš Knecht

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová