Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

9.12.2017 Kolejácký předsilvestr

Tato akce, spojující v sobě vánoční besídku, Mikuláše, i Silvestra, se stále těší oblibě. Její tradice sahá do roku 2009, kdy v prosinci proběhlo posezení v prostorách restaurace Zámeček. To bylo jen takové neformální zakončení sezony a popřání si hezkých svátků. O rok později už se setkání konalo v prostorách bistra U Denyho, na zastávce Blansko-město a už bylo obohaceno o tombolu s asi dvaceti cenami.

Od té doby celá akce prošla mnoha změnami, jak organizačně, tak prostorově. Snad nejvýraznější změny jsou dvě: akci hostí už několik let blanenská restaurace U slunce a spokojeni jsme jak my, tak personál restaurace. Od roku 2015 je Předsilvestr veden jako event pro hráče celosvětové hry geocaching, takže o lidi není nouze, zájemců je tak akorát, jen jsme museli některé věci poupravit. Ke každému Předsilvestru je vydávána limitovaná sada dřevěných mincí CWG, které hráči striktně vyžadují. Na akci je po celou dobu k dispozici i tzv. logbook, pro zápis účastníků. Od roku 2016 je náš Předsilvestr volně přístupný i pro veřejnost, pokud má zájem a je zrovna v prostorách restaurace. Nezměnila se tombola, los stále stojí 5 korun a cen je rok od roku více.

Rovněž zkoušíme akci oživovat, aby to nebylo pouze o pití a jídle. Od roku 2016 jsme zavedli téma oslavy. Loni to byla První republika, letos polovina šedesátých let 20. století. Tomu odpovídala i atmosféra. Na zdi visel list z kalendáře se socialistickým motivem a návštěvníci zde mohli potkat postavy té doby. Předseda Kolejové představoval dělníka z továrny, naše pokladní Karolínka pak uhlazenou gymnazistku s culíčky a brýličkami, členka dozorčí rady Svatava pak předsedkyni Svazu žen, která přednesla projev o událostech v roce 1964. Ani návštěvníci z řad geocacherů nezůstali pozadu. Byl tu pionýr, družstevnice, květinové děti a dokonce vekslák s tuzexovými poukazy, tedy tzv. bony. Vše pozoroval tichý a nenápadný konfident StB, představovaný naším členem Laďou Kopeckým.

Tombolu letos podpořili nejen členové Kolejové, ale taky například bývalý člen Mirek Polák, předsedova manželka Liba Šimkůjová, maminka naší Kolejačky Karolíny, paní Brožová z Brna, nebo firma našeho místopředsedy Zdenka, Reklamní tisk.cz V Tombole tedy letos bylo 50 cen a mnohé velmi zajímavé. Poukaz na focení profesionálních fotek, poukaz na masáž, spousta filmů na DVD, ale taky spousta knih, na podporu čtení mezi lidmi, nejzajímavější byla první cena, chytré hodinky Alcatel, vhodné pro ty, kdo s takovými hodinkami nemají ještě zkušenost. První cenu si odnesl člen Kolejové, právě Laďa Kopecký.

Restaurace poskytla nejen místo pro zhruba 30 návštěvníků, ale taky výbornou dršťkovou polévku, kterou na tuto pravidelnou akci vaří každoročně. Těší nás, že o akci je stále zájem, i když malinko menší z řad členů Kolejové, o to větší však zvenčí. Proto děkujeme všem, co přišli a užili si to, stejně tak i personálu restaurace U slunce, za ochotu a vstřícnost. Už teď se můžete těšit na Předsilvestr 2018, bude mít název Kolejáci mezi hippiesáky, čili v oné době ještě trošku zůstaneme. Tak za rok na shledanou U slunce.

Text: Kamil Kyzlink

Foto: Kamil Kyzlink a Martin Hanson

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová