Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

23.12.2016 Vánoce na Nové radnici v Brně

Poslední akcí „Kolejáckého roku“ bývá tradiční výstava se železničními modeláři Stanice mladých techniků v Brně. Koná se každým rokem den před Štědrým dnem v prostorách Nové radnice. My se jí už dlouhá léta taky účastníme. Tentokrát ji však poznamenalo mnoho smůly, asi nejvíc, za celou dobu, co se jí Kolejáci účastní. Dopravu exponátů pokaždé zajišťoval místopředseda Zdenek. Ovšem pár dní před akcí mu vypověděl službu jeho plechový miláček. Prostě se rozhodl, že nepojede a nebude vozit ani jeho, ani naše věci. Další podstatnou věcí, co se udála, že kromě nepojízdného auta si místopředseda před časem pořídil mladou ženu, tak mu ani moc nevadilo, že s námi na akci nemusí. Narychlo se nám nepodařilo sehnat auto, takže vlastně poprvé se řešilo, jestli vůbec na radnici jít. Bylo nám proti mysli vzdát jednu z těch lepších akcí pro vrtochy místopředsedova auta, nastal tedy nouzový plán. Věci na radnici odneseme na zádech a pouze ty, co se odnést dají. Ruku k dílu kromě předsedy a mě, přiložil i druhý z dvojice místopředsedů, Jirka Ambros, takže se nám podařilo sestavit malou expozici. Škoda ovšem bylo, že se náš předseda, i Martin Havlíček snažili opravit nové exponáty, co se měly na akci předvést poprvé. Měl zde být vystaven infosystém MHD, lidé už jej mohli vidět na Gulášobraní v Blansku. Dále se mělo představit opravené kolejiště dvojí velikosti, TT a H0 v jednom. To věnoval spolku pan Milan Šeda z Brna. Bohužel ani jedno na zádech odnést nešlo, tak snad příště. Díky tomu se na radnici objevily pouze cedule z lokomotiv, výpravky, čepice, pár modelů lokomotiv a signální lampa.

K prodeji opět byly naše pohlednice a nezapomnělo se na naše kolegy geocachery. Ti, pokud se objevili, mohli spatřit malou výstavku trasovatelných předmětů a koupit si mohli 3 druhy dřevěných mincí. Mladí modeláři z Brna se předvedli se svým kolejištěm LGB, taky s problémy. Po instalaci se ne a ne rozjet. Snad poprvé za ty roky jsem zaslechl, jak se Jirka Pavlas vzteká. Nechyběla tradiční šalina, která podél zdi vozila děti i dospělé. Jak se řídi, si letos vyzkoušel i Koleják Martin Havlíček. Já se na jeho jízdě ochotně ujal funkce průvodčího a zvonil na zvonek. Předseda, jako každý rok prodával pohledy, ale ve finále jich nejvíc prodal opět Martin, protože má holt talent a skryté charisma. Od něj si prostě všichni rádi něco koupí. Další smůlou co akci provázela, bylo zavedení EET pro restaurace. Součástí radničního komplexu je kantýna, kde jsme vždy chodili jíst. Ta však EET nezavedla a byla tedy zavřená. Museli jsme na jídlo jinam. Tak nebyl ani tradiční přípitek postrkem. A aby toho nebylo málo, na návštěvnosti se podepsal strach lidí s terorismu. V prosinci došlo k teroristickému aktu v Německu a velká města přijala přísnější bezpečnostní opatření na Adventní akce. Brno nebylo výjímkou. Lidé však radši zůstávali doma a proti minulým rokům byla nejmenší návštěvnost, co pamatujeme. Ale ti skalní přišli.

Pevně věříme, že smůla je vybraná a v roce 2017 bude i auto na převoz věcí, teroristi si svoje činy odpustí a akce opět proběhne v plné síle. Tak přejeme vše dobré do toho dalšího roku a budeme se těšit opět na viděnou.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová