Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

Kolejácký rok 2018

Vážení přátelé, protože nás na začátku roku zradila technika a předseda měl zdravotní problémy, nebylo možno zasílat příspěvky. Věříme, že tuto indispozici omluvíte a my vám ji vynahradíme následujícím shrnutím.

Náš rok začal jako již tradičně výroční členskou schůzí v Bílovicích nad Svitavou. Zde jsme shodnotili průběh roku 2017 a nastínili plán akcí v roce letošním. Na tuto schůzi jsme navázali návštěvou valné hromady TJ Sokol Řícmanice, kterou za spolek Kolejová navštívili Kamil Kyzlink a Karolína Brožová, zde jsme v krátkosti spolek představili a nastínili možnou spolupráci v rámci pořádaných akcí v obci.

V měsíci únoru se vydal náš geocachingový tým do Prahy, kde v Technickém muzeu zhlédl zajímavou výstavu Člověk v náhradách a samozřejmě se věnoval i hledání skrytých schránek nejen v okolí muzea, i přes chladné počasí se akce vydařila.

V měsíci březnu jsme ve spolupráci s knihovnou uspořádali malou besedu Geocaching netradiční forma turistiky, součástí besedy byla i výstavka předmětů a fotografií z této turisticky navigační hry. I když propagace byla dostačující, mrzí nás malá účast z řad občanů obce. Další zajímavou akcí měsíce března byla znovu návštěva Prahy. Spolek byl osloven jednou cestovní kanceláří, abychom v historických kostýmech doprovodili studenty Střední průmyslové školy železniční z Bělehradu. Se studenty jsme absolvovali asi hodinovou projížďku historickou tramvají z roku 1930, čemuž jsme přizpůsobili naše ošacení. Této akce se účastnili: předseda spolku Jiří Šimkůj, jednatel Kamil Kyzlink, a členky kontrolní komise Bohumila Sedláková a Svatava Kyzlinková. Skupinu jsme měli doprovodit i do Království železnic, ale z časového zdržení výpravy jsme s nimi prohlídku neabsolvovali, mnozí členové spolku již toto největší železniční kolejiště navštívili v rámci jiných akcí.

V měsíci dubnu zahájila provoz Zahradní železnice předsedy spolku v Blansku. V letošním roce předseda svou železnici obohotil o mnohé modelové prvky a za spolek se účastnil Libor Kokeš z Židlochovic se svými plechovými hračkami. Zahájení zárovň bylo registrováno jako setkání příznivců Geocachingu – tzv. Geoevent. Geocacheři, kteří akci navštívili získali dřevěnou pamětní minci a bod do své statistiky. Mnozí si také nalezli keš, vztahující se k této železnici.

V měsíci květnu, kdy už byla turistická sezona v plném proudu, což pro spolek znamená větší zatížení, hned na začátku května se tři členové a to předseda spolku Jiří Šimkůj, Karolína a Kamil vydali jako dobový doprovod parního vlaku do obce Mladějov na Moravě. V obci je v provozu Muzeum průmyslových železnic, provozující úzkorozchodnou dráhu. Na této dráze působí jeden z našich členů Martin Havlíček. V Mladějově jsme absolovali i jízdu historickým autobusem Praga RN a focení pro magazín Pozor vlak. Vydařenou akcí jistě byl i výlet s Řícmanickou mateřskou školkou na předsedovu zahradní železnici do Blanska, doprovod dětí, kromě zaměstnanců školky organizovala i Kolejová pod vedením Bohumily Sedlákové, s bohatými pedagogickými zkušenostmi. Spolek také rozdal dětem malé občerstvení v podobě nápoje a děti sí mohly vybrat obrázek s mašinkou, těší nás, že se výlet setkal s příznivými reakcemi dětí i zaměstnanců školky. Koncem května se spolek již poněkolikáté prezentoval na akci Bambifest v zámeckém parku v Blansku. Zde jsou představovány hlavně venkovní aktivity pro mládež. Ukázali jsme tedy zahradní modelovou železnici a opět něco z geocachingu.

V červnu byl plánovaný v Řícmanicích Dětský den ve spolupráci s dalšími spolky v obci, na téma Cesta kolem světa. Měli jsme nachystány úkoly, přibližující dětem Japonské železnice, avšak počasí celý dětský den zmařilo. V červnu nás také čekaly dvě akce a to Víkend dopravní nostalgie v městě Brně a účast na Czech raildays Ostrava. Předseda spolku Jiří Šimkůj se stal členem poroty, hodnotící guláše na soutěži Zámecké gulášobraní v Blansku. Seděl zde po boku kuchařského mistra Marcela Ihnačáka, který byl na tuto soutěž pozván. Prázdniny nám začaly letním Geosoustředěním ve Frýdlantě nad Ostravicí v rámci něhož jsme navštívili zajímavosti měst Frýdek-Místek a Ostrava.

Zhruba v polovině prázdnin v rámci Geocachingu jsme absolovali putování napříč Lednicko-Valtickým areálem. Měsíc září pro nás znamenal účast na II. Ročníku soutěže Hasičský kotlík, účastnili jsme se již loni, to jsme obsadili předposlední místo, letošní sezona pro nás nevyzněla opět dobře. I když jsme obměnili soutěžní tým letos jsme obsadili poslední místo. Bereme to však sportovně, s vidinou toho, že v příštím roce to být horší už nemůže. Outsiderský guláš pro vás vařil tým pod vedením místopředsedy spolku Zdeňka Otoupalíka, pokud půjde vše, tak jak má, chtěli bychom v příštím roce poskládat dva soutěžní týmy a to Kolejáci a Kolejačky.Těšíme se tedy na předposlední a poslední místo.

V říjnu Brno navštívil železniční historický unikát – motorový vůz Stříbrný šíp. Někteří členové u této události nechyběli a projeli se s ním z Tišnova až na Brněnské výstaviště. Pak i nás zastihly přípravy na významné výročí – 100 let od vzniku republiky. Protože se oslavy konaly na více místech, nemohl se do nich v obci zapojit celý spolek. V Blansku byla součástí oslav i předsedova zahradní železnice, která jimi zakončila svou letošní provozní sezonu. Opět se zúčastnil Libor Kokeš, se svou sbírkou plechových hraček a poprvé i bývalý člen spolu Lukáš Vlček, se svými RC modely kamionů. My v obci jsme se stali součástí jarmarku, na němž jsme předvedli vzácnosti, se svých sbírek např. Publikace o Edvardovi Benešovi, výroční mince s portréty Tomáše Garigua Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika, repliky dobového tisku aj. Měli jste zde také možnost zakoupit námi vyráběné pohlednice, nejen se železniční tematikou. Celou naši prezentaci jsme doprovodili v oděvech, které se blížily době vzniku republiky. Škoda byla, že opět zklamalo počasí a v dobovém ošacení nepřišlo mnohem více lidí, i z řad návštěvníků.

Pokud jde o poslední měsíc v roce, uspočádali jsme opět Předsilvestra a byl velmi povedený. To by bylo v kostce vše.

Text: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová