Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

8.10.2022 Den na železnici v Tišnově

Jako poslední střípek všech těch regionálních a národních dnů železnice, se uskutečnil i podobný den s vlaky v Tišnově. Součástí akce jako lákadlo i s parním vlakem, vedeným lokomotivou řady 433.

Trasa vlaku vedla z Brna Dolního nádraží, přes Židenice, Kuřin, až na tišnovské nádraží. I když v sobotu bylo sychravo a podzim se dost hlásil o slovo, rozhodli jsme se se Zdenkem Fasorou vyrazit. Parních jízd v okolí Brna moc nebylo. Nastupovali jsme v Židenicích a i přes chladné počasí byl vlak plný. Souprava vedena jako spěšný vlak, sestavena z klasických rybáků a přestavěného restauračního vozu, byla povinně místenková. To u nostalgií sice není novinka, ale dříve to byla věc spíše ojedinělá. Inu, pandemie asi mění i retrojízdy. Cesta do Tišnova měla trvat asi 45 minut, ale nedaleko cíle nastal nějaký technický problém. Vlak zůstal stát a osádka lokomotivy obhlížela stroj. Naštěstí, asi po deseti minutách se vlak hnul a do Tišnova dojel.

V Tišnově prezentovali jednotku Moravia, kterou bude a ne jednu, provozovat Jihomoravský kraj. Jde o soupravu s pojezdem Bo2Bo v modifikaci 2 nebo 4 vozy, v délce při dvou vozech necelých 60 metrů. V soupravě jsou jinak uspořádána místa k sezení, cestující zde naleznou více místa pro kočárky, či kola. Samozřejmý je bezbariérový přístup a dokonce i zásuvky USB. Jinak se vlak vcelku podobá RegioPanterům, zajímavě působí barvy Brna a logo JMK v čele jednotky.

Na zhlaví směrem od Havlíčkova Brodu ještě lidé mohli vidět další kolejová vozidla: dieselovou lokomotivu bardotku, či vozidla pro údržbu tratě. V muzeu Tišnova pak byla výstava o železnici. Na tu jsme nešli, ale díky Ivě Zušic, za svobodna Svozilové, která tam byla, zde je pár fotek.

I my jsme se chtěli v Tišnově zdržet, ale počasí opravdu na výlet nebylo. Do dopoledního obratu do Brna jsme se nevešli, nechali jsme parní vlak tedy odsupět a jeli klasickým rychlíkem od Prahy. Kdyby bylo trochu počasí, mohla by být akce ještě vydařenější, ale i tak jsme viděli dost, abychom vám to zde mohli přiblížit. Tak snad se letos ještě párou svezeme.

Text: Kamil Kyzlink

Foto: Kamil Kyzlink a Iva Zušic

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová