Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

28.5.2022 Výročí staré Tišnovky

„Stará Tišnovka“ je označení již neexistující železniční trati, která vedla od roku 1885 z Brna do Tišnova. Protože však byla jednokolejná (tedy málo kapacitní) a vedená náročným terénem, převzala její funkci v poválečných letech nová trať Brno – Havlíčkův Brod a stará trať byla v roce 1962 zrušena.

Jak z data vyplývá, letos tomu je 60 let od ukončení provozu. Na jednu stranu stále jsou pamětníci, kteří na trať vzpomínají; na druhou stranu mnoho lidí o trati slyšelo, ale nejsou si jistí kudy přesně vedla a zda se po ní dnes ještě dají najít nějaké stopy. Především na území Brna, kde probíhala výstavba domů a komunikací, zůstalo stop po trati nejméně. To vše byly motivy k tomu, aby se realizovala vzpomínková akce na připomínku staré Tišnovky. Hlavním „motorem“ byl starosta městské části Brno-sever Martin Maleček, ke kterému se přidal místní patriot Ivo Pallich, dále já a jako „nejlepší nakonec“ renomovaný železniční historik Jiří Kotrman. Tito čtyři autoři dali dohromady knihu „Poslední vlak brněnským Severem“, která nejen popisuje starou Tišnovku na území Brna-sever, ale také obsahuje mnoho dosud nepublikovaných historických fotografií, dále srovnávací fotografie, vzpomínky pamětníků a také sken plánu původní trati. A jako bonus, ve spolupráci s Davidem Jedlinským a Matějem Zlatevem, vznikl krátký dokumentární film s využitím dronových záběrů trasy, historických fotografií a mluveného slova.

Akce „Výročí staré Tišnovky“ se konala v sobotu 28. 5. 2022 s následujícím programem:

Členové Kolejové se akce účastnili jako dobový doprovod z doby první republiky: já jako průvodčí označující kartonové jízdenky, Kamil a Zdeněk jako cestující a Bohunka jako zdatná „krotitelka davu“, která asistovala například při označování jízdenek nebo regulaci proudu nastupujících a vystupujících u mostu na Vranovské ulici. A když jsem zmínil dav, je nutno to upřesnit: na akci přišlo přes 600 zájemců, což bylo vskutku překvapivé číslo a jsme opravdu rádi, že jsme vše zvládli bez úhony :-)

Akce byla doslova „našlapaná“ a doufáme, že si ji všichni užili stejně jako my. Na základě pozitivních ohlasů zúčastněných bylo dokonce rozhodnuto, že fenomén staré Tišnovky se bude v Brně-sever připomínat každoročně. Zájemcům o více informací (včetně toho, kde lze sehnat knihu nebo shlédnout film) doporučuji sledovat průběžně aktualizovanou FB stránku Výročí staré Tišnovky.

Další odkazy:

Text: Jiří Ambros

Foto: Leoš Knecht, Světlana Ambrosová, David Jedlinský

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová