Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

4.9.2021 Regionální den železnice v České Třebové

V sobotu 4. 9. jsem se vydal po dlouhé době na zajímavou akci, a to na Regionální den železnice v České Třebové. Den předem jsem si naplánoval, co všechno projdu, avšak zbytečně. Poté co jsem si ráno na nádraží v Blansku koupil sušenky a kávu, nastoupil jsem do rychlíku a v klidu si tu „levnou a výživnou“ snídani snědl. No jo, to jsem ještě netušil, co mě ještě čeká. Cestu směrem do Třebové přerušilo za Březovou nad Svitavou docela prudké brždění. V první minutě jsem si myslel, že fíra nedomáčkl tlačítko bdělosti, což by nás právě zastavilo. Jenomže po pěti minutách přišel průvodčí s informací: „nějaký mladík nám skočil pod vlak“. Po asi hodině a půl stání a poslouchání lidí, co nadávali na České dráhy, hasiči ostříkali lokomotivu od fleku, co zanechal „skokan“ a mohli jsme se rozjet.

Přijel jsem do Třebové, kde jsem zahlédl zrovna přijíždějící historickou jednotku „žabotlam“, do které jsem nasedl a dostal se do depa, v němž byla hlavní část akce. V depu u točny stálo plno lokomotiv. Jako první jsem zahlédl belgičanku 365.008, brejlovce 754.044 a také bardotku 749.250.Bylo by to hodně dlouhé jmenovat všechny mašiny. Chvilku na to najela parní lokomotiva rosnička 464.202 na točnu, na nichž se nám ukázala v plné kráse.

Odpoledne jsem se projel souběžnou jízdou žabotlamu EM475.1046 a parního vlaku s rosničkou a pilštykem T466.0007 do Svitav, a pak následně pouze parním vlakem do Borové u Poličky a zpět.

Sice jsem nestihl všechno projít, ale jsem rád, že po ranním incidentu se „skokanem“ za Březovou jsem tuto akci nevzdal.

Text a foto: Tomáš Prudký

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová