Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

Kolejová má po dvanácti letech v čele ženu

Letos v srpnu, zcela záměrně 21.8., v rámci opožděné výroční schůze, proběhly volby do vedení spolku a kontrolní komise. Na tom by koneckonců nebylo nic divného, probíhají u nás jako v parlamentu, každé 4 roky. Ale ty letošní přinesly mnohé změny. Především ale, po dvanácti letech, Jirka Šimkůj nekandidoval na post předsedy. Učinil tak z vážných zdravotních důvodů a v červenci prohlásil, že dokončí toto volební období a přenechá post zase jinému. I když sám samozřejmě v Kolejové zůstane, ale již jen jako člen. Nutno říci, že i když se za ty roky Kolejová ne vždy ztotožnila s jeho rozhodnutími, udělal velký kus viditelné práce. Byl zachráněn a opraven Ježkův most, zachráněno a opraveno mnoho železničních reálií, zahájeny dobové doprovody, tématicky zaměřené Předsilvestry atd. atd. Díky Ježkovu mostu a Kolejové se stal mediálně známým, dokonce jeho jméno figuruje i na Wikipedii pod heslem Blansko, v odstavci Místní rodáci. Když v červenci předseda oznámil svůj záměr, navrhl za sebe kandidáta – našeho dosavadního 2. místopředsedu a webmastera Jirku Ambrose. Nás pár členů nasadilo protikandidátku, Bohunku Sedlákovou. Oba vybraní jistě na post předsednictví zkušenosti mají, každý z nich trochu jiné. Jenže nám bylo jasné, že náš nenápadný webmaster a místopředseda, je spíše ten týlový pracovník. Je za ním vidět mnoho práce, on sám však málokdy. I když sem tam se na akcích zjeví. A jak se dalo čekat, před volbami se případné funkce předsedy vzdal. Ovšem proti jiné kategoricky zcela nebyl. A tak se stalo, že po volbách a verdiktu volební komise ve složení Libor Kokeš a Svatava Kyzlinková, má spolek Kolejová předsedkyni. Potenciál vést spolek má obrovský, ač na penzi, tak je aktivní ženou, dlouho pracovala s lidmi, srší nápady... Myslím, že expředseda se o budoucnost Kolejové nemusí bát, je v dobrých rukou.

Konečně, tak jako je to třeba u nově zvolených politiků, hned jsem paní předsedkyni pro náš web v pár dotazech vyzpovídal:

Pověz nám v krátkosti něco o sobě a jak ses dostala do Kolejové?

Jmenuji se Bohumila Sedláková a pocházím z malého městečka Ivanovice na Hané, které jsou poslední obcí patřící oficiálně k Hané. Tatínek pracoval dlouhá léta na železnici jako signalista, a tak jsme často jezdili na výlety vlakem. Dodnes mám pocit, že když sednu do vlaku, jedu na výlet. Ze všech dopravních prostředků mám vlak nejraději. V roce 1980 jsem se s manželem a rodinou přestěhovala do Brna, kde jsem nejprve pracovala jako knihovnice v dnešní Moravské zemské knihovně. Poté jsem působila jako profesorka na Vyšší odborné a Střední odborné škole informačních a knihovnických služeb v Brně-Řečkovicích, zde jsem se také seznámila s pozdějšími členy Kolejové z.s. Karolínou Brožovou a Kamilem Kyzlinkem. Jemu vděčím za členství v organizaci, neboť to byl on, kdo mě seznámil s pozdějším předsedou Jiřím Šimkůjem.

S Kolejovou jsi od počátku, teď jsi se dostala do jejího čela. Překvapila Tě důvěra členů, nebo jsi s tím tak trochu počítala?

Důvěra členů mne překvapila a dělat předsedkyni je pro mne velký závazek. Doufám, že mi, pokud to bude možné, ze začátku pomůže bývalý předseda a také ostatní členové vedení i ostatní lčenové spolku.

Ty sama jsi někdy v minulosti byla ve vedení nějaké instituce, oddílu, kroužku atd.?

Pracovala jsem v předchozím zaměstnání na vedoucím místě. Když jsem odešla z Moravské zemské knihovny do školství, byla jsem dlouhou dobu předsedkyní komise odborných předmětů. O prázdninách jsem jezdívala jako hlavní vedoucí Letních dětských táborů organizovaných VOLAREZou. V mládí jsem také pracovala jako oddílová vedoucí v organizaci Pionýr.

Využiješ ve vedení spolku své pedagogické zkušenosti?

Nevím, zda využiji své pedagogické zkušenosti. Spíše využiju zkušenosti vyplývající z organizování volnočasových aktivit.

Hodláš pokračovat ve vedení spolku po bývalém předsedovi, nebo jej povedeš zcela jinak?

Určitě navážu na činnost našeho bývalého předsedy, ale chtěla bych také činnost rozšířit o další aktivity. O jaké, to zatím přesně nevím. V současnosti probíhá diskuze uvnitř spolku o tom, na co se ještě více do budoucna zaměříme. Vzhledem k tomu, že jsem dlouho pracovala ve školství, chtěla bych se zaměřit také na práci s dětmi. Propagovat železniční dopravu a upozornit naše děti i mládež na to, že železniční doprava je ekologičtější než autobusová.

Chystáš nějaké zásadní změny v činnosti spolku?

Zásadní změny v činnosti spolku zatím nechystám. Je třeba vyjít ze zájmu jednotlivých členů spolku a přihlédnout k nim, při plánování naší další činnosti. Dokud nebudeme mít k dispozici názory všech členů, je zbytečné k zásadním změnám přistupovat.

Chystáš se spolu s ostatními Kolejáky znovu oživit plán zbudovat muzeum železnice u Ježkova mostu v Blansku?

Vzhledem k tomu, že většina členů spolku má o zbudování muzea železnice u Ježkova mostu v Blansku zájem, je nutné znovu vstoupit do jednání se zastupiteli města Blanska. Využijeme podkladů, které již byly dříve vypracovány, a společně s ostatními členy spolku se dohodneme, jak k budování muzea přistoupit. Tedy ano, chystám se plán zbudování muzea oživit.

Děkujeme a přejeme mnoho úspěchů ve funkci.

Text: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová