Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

9.-10.9.2023 Víkend s vlaky

Protože druhá zářijová sobota slibovala slunce a teplo, rozhodli jsme se vyzkoušet jednu železniční zajímavost. Do prosince je totiž na vlacích EC 104 a 105 Porta Moravica řazen panoramatický vůz. Vlak jezdí z polského Přemyšle do rakouského Grazu. U nás se lze projet nejen tímto vozem mezi Bohumínem a Břeclaví. Panoramatický vůz je klimatizovaný vůz 1. třídy řady Apm. Specifický je tím, že má proti klasickým vozům velká okna, která sahají až ke střeše vozu. Rozhled je nejen do stran, ale i vzhůru. Vůz patří švýcarské správě SBB.

Okruh jsme se rozhodli s Kolejačkou Karolínou absolvovat mezi Ostravou a Břeclaví. Z Brna do Ostravy nás dovezl dopravce RegioJet a už jsme netrpělivě očekávali náš vlak. Místa jsme měli zajištěna, protože je povinně místenkový. Už po nástupu překvapil prostor. Na jedné straně vozu jsou totiž sedadla pouze po jednom proti sobě, na druhé po dvou. Samozřejmostí je stoleček a zásuvky mezi sedadly. Panorama vůz nahradil klasický vůz 1. třídy a cesta pod Alpami musí být super. Cesta rovinatou krajinou plnou hal a skladů či protihlukových stěn, co lemují trať do Přerova, zas taková rozkoš nebyla. Od Přerova na Otrokovice, Hodonín a Břeclav už se ven dívat dalo. Hory pravda chyběly, ale lesy a zeleň střídaly vesničky a města a slunce, klonící se k západu. Z velkého okna jsem si prohlédl trolej nad vedlejší kolejí, tak jak jej z běžného vozu neuvidíte. Asi jsem od toho čekal víc, ale to bych musel jinam. Každopádně zajímavá zkušenost. Pro ty, kdo by to chtěli zkusit, mohou ještě do prosince. Cena za jízdenku z Ostravy činila 433 korun plus místenka. Jízda trvala necelé dvě hodiny. Z Břeclavi do Brna už nás vezl jiný EC vlak v klasickém voze.

Cestou do Břeclavi jsme se dopátrali, že v neděli má jet parní vlak z Brna do Blanska. Lokomotiva řady 435 byla v sobotu v Lednici, tak proč nevyužít toho, že je zatopená a provozní. Seznámil jsem s tím kolegu Kolejáka Zdenka a dohodli jsme se vyrazit. On jel z Brna, já očekával vlak v Bílovicích. Moc lidí zde nečekalo, tak jsem mohl natočit video s příjezdem vlaku do zastávky. Svezli jsme se notoricky známou tratí, přes Adamov a tunely v údolí Svitavy do Blanska a zpět. Souprava byla vedena jako spěšný vlak, jeden obrat dopoledne, druhý odpoledne. V Blansku probíhala akce Zažít Blansko jinak.

Když jsme dopoledne stihli jízdu, odpoledne jsme se ještě rozhodli navštívit Křenovice. Jeden náš kamarád, Karel Novosad, zde provozuje zahradní železnici. Seznámili jsme se všichni ještě za doby provozu LGB trati našeho předsedy. Karel má v Křenovicích obdobnou, jen rozlehlejší trať, v americko-německém stylu. Prohání se tu množství různých vlaků, včetně takového skvostu jako Dash 9. Vlaky jsou vybaveny digitálními dekodéry, takže vydávají zvuky jako opravdové. Trať nese jméno Vlakové depo Novosady a jezdí se vždy v neděli odpoledne pro veřejnost. Krásné počasí tomu všemu jen přidalo. Užili jsme si prostě nádherný vlakový víkend.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová