Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

14.7.2019 Zahradní železnice Vracov

V jednom televizním pořadu jsem se dověděl, že ve Vracově funguje velice zajímavá rodinná zahradní železnice. Proto bylo na místě ji navštívit a seznámit vás, s našimi pocity a zážitky. Domluvili jsme se s kolejáckým nováčkem Zdenkem Fasorou a vyrazili. Teploměr ten den atakoval letní třicítku, tak počasí slibovalo nedělat nám komplikace. V brněnském uzlu probíhala dlouhodobá výluka, museli jsme vyrazit z Brna-Židenic. Do Vracova nás dovezl motorový spěšný vlak Kyjovka, který pokračoval dále na Veselí nad Moravou. Zahradní železnici jsme našli vcelku snadno, protože tím směrem mířily davy lidí. Vzhledem k tomu, že jsem den před naší exkurzí kontaktoval provozovatele železnice, byli jsme tak trochu očekáváni.

Teď by bylo na místě něco málo faktů. Železnici budoval na své zahradě pan Zdeněk Iš, který prý snil o tom mít vlastní vlak a vozit se v něm. Pro svou trať, kterou začal budovat v roce 2007, si zvolil rozchod 600 mm. Nyní má celá trať asi 500 m a zabírá 3 zahrady. Bylo na ni použito 30 tun kolejiva, 2000 pražců a asi 90 tun kameniva. Velká zajímavost je, že celá trať je elektrifikována. Po zahradní železniční síti se lze svézt třemi soupravami, o celkové kapacitě 100 osob.

Když jsme dorazili a vystáli si už slušnou frontu zájemců, byli jsme uvítáni milou paní u vchodu. Samozřejmě jsme jí předali naše propagační materiály a nám bylo popřáno, abychom si to pořádně užili. Nejvíce nás asi zaujala zmenšenina motorového vozu řady 810. Kdyby kolem něj nebyli lidi, vypadal skoro jako ten, co jezdí po skutečné železnici. Stejně jako replika elektrické lokomotivy, co známe pod přezdívkou Eso. Třetí lokomotivou byla replika známé žehličky. Zatímco soupravy s vozy objížděly celý okruh a člověk se mohl vozit kolikrát chtěl, motorák jezdil úvraťově a každý mohl jet pouze jednou, aby se všichni svezli. Na trati s takovým hustým provozem nechybí samozřejmě návěstidla, aby nedošlo k nehodám a nalezneme zde také 9 železničních přejezdů, plně funkčních. Ony soupravy, i když malé, přece jen nejsou žádní drobečkové a asi by vás dovedly slušně pocuchat. Vlaky vyjíždí a přijíždí zpět na hlavní nádraží, kde se lze občerstvit a koupit si suvenýry. Odjezdy a příjezdy vlaků oznamuje rozhlas hlasem herce Sommera, který se ve Vracově narodil.

Majitel železnice zde má opravdu vše vyvedeno do detailů a tak není divu, že se nám zpět na reálný vlak ani nechtělo. Vzhledem k tomu, že jsme si vybrali pro návštěvu opravdu horký letní den, přišlo mnoho lidí a s nikým od železnice jsme si ani pořádně nepopovídali. Ale při odchodu jsme slíbili, že zde určitě nejsme naposledy a neopomněli jsme zase je pozvat do Blanska. I když předsedův vláček je pouze na podívání, má taky svoje kouzlo.

Text a foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová