Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

14.11.2019–14.2.2020 Výstava Vlaky, vláčky, koleje

V listopadu nám konečně začala dlouho očekávaná akce. Výstava se železniční tematikou byla plánovaná s blanenským muzeem už asi dva roky. Původně měla být pouze v režii našeho spolku, ale postupem času se věci maličko změnily. Akce se stala plošnější a muzeum Blansko kromě nás oslovilo i spolek Poličská lokálka. S tím jsme neměli žádný větší problém. Takže z původní výstavy pouze železničních modelů nakonec vznikla expozice plná modelových i skutečných železničních reálií.

Zahajovali jsme ji právě 14.listopadu slavnostní vernisáží, v jedné z místností zámku v Blansku, kde muzeum sídlí, a souběžně s ní začínaly ještě dvě výstavy. Úvodní slovo si vzali předseda spolku Jiří Šimkůj a za Poličskou lokálku Pavel Stejskal. Shrnuli význam železnice na Blanensku, i význam trati z Brna do České Třebové a nastínili co na výstavě lze shlédnout. Pak už byla jedním z dalších delegátů poličského spolku výstava zahájena: výpravkou a píšťalkou.

Muzeum pro expozici zapůjčilo tři místnosti. V první, kromě improvizované šatny, byla umístěna dvě modelová kolejiště a výuková maketa parního stroje. V další pak po stěnách panely dokumentující jednotlivé významné body trati Brno-Blansko. Ve vitrínách pak modely vlaků různých měřítek a něco z reálné železnice. Asi nejzajímavější byly celodřevěné modely lokomotiv, historická pokladna, uniformy a ukázka kolejiště LGB našeho pana předsedy. Poslední místnost měla vchod upravený jako portál tunelu a byla zatemněna. Promítal se tam film z parního provozu mezi Brnem a Blanskem a na zadní stěně byla dobová fotka blanenské nádražní budovy a malý ovál modelového kolejiště.

V průběhu konání výstavy se uskutečnilo i pár významných doprovodných akcí. Kromě toho, že náš předseda sám některé dny provázel lidi po expozici, se v prosinci s lidmi na výstavu vydal z Brna parní vlak. V rámci tohoto dne proběhla i přednáška o lokomotivách. Před Vánoci pak v režii GeoKolejové proběhla komentovaná prohlídka pro příznivce geocachingu. Pavel Stejskal ze Svitav si také provedl nějaké komentované prohlídky.

Podle hodnocení samotných pracovníků muzea měla výstava nebývalý úspěch a dokonce se kvůli ní i malinko upravovala otevírací doba. Za náš spolek jsme rádi, že se akce povedla a děkujeme všem, co se na ní podíleli i těm co ji navštívili.

Text: Kamil Kyzlink
Foto: Kamil Kyzlink a Tomáš Prudký

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová