Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

21.1.2015 Útok na tisící keš aneb 1. kotě mrtvý...

Zkouškové období v plném proudu, ale to mě neodradilo, abych si neodlovila nějaké keše. Díky kolegovi z Frýdku-Místku jsme se přiblížili k tisícovce téměř na dosah tak na dnešek jsem si nachystala 2 body v okolí školy a 1 bod jsem si nechala v záloze, kdybych jeden z těchto nenašla. Vyrazila jsem z domu s větším náskokem, takže z hlavního nádraží jsem se přesunula šalinou číslo 4 na ulici Českou a odtud trolejbusem na Smetanovu a zde se vydala k první keši Brno webcam cache retro (GC2Q3Q6), ač mnozí psali, že je zde dost zamudleno, odlov byl bezproblémový, jelikož mému počínání nikdo ani nevěnoval pozornost, bohužel jsem zatím nestihla vyzkoušet webkameru, tak snad v budoucnu bude více času na tuto kratochvíli. Webcam cache - speciální cache, která neobsahuje ukrytou schránku, ale přivede geocachera před objektiv konkrétní popsané webkamery. K virtuálnímu "odlovení cache" pak stačí, aby jiná osoba snímek z webkamery dostupný na internetu uložila.

Vrátila jsem se na zastávku a pokračovala ke keši Městský jezdecký areál (GC5K87Z), umístění bylo jasné a tak, jako u předchozí keše zalogování proběhlo bez pozornosti mudlů a byla konečně prolomena hranice 1000 nálezů, v komunitě kačerů se traduje pověst, že po ulovení každé tisícovky umře jedno kotě, tak jsme se k tomuto milníku dostali i my.

Městský jezdecký areál na ulici Veveří sídlí v areálu zvaném Svatotomášský dvůr. Tento areál disponuje vázaným ustájením pro 14 koní, stejně jako 14-ti boxovými stáními pro koně ke sportovnímu využití. Součástí areálu je pískové kolbiště, pracoviště a krytá jezdecká hala. Divákům slouží krytá tribuna a rozsáhlé možnosti míst k sezení.

Po nálezu této keše bylo třeba se přemístit do školy a zkusit, jak budu zdatná se svými vědomostmi, je nutno říci, že jsem přípravu trochu podcenila, ale nakonec jsem měla špetku tolik potřebného štěstí a vytáhla si dobře a tak jsem mohla být opravdu spokojená, jak už jsem uvedla v začátku článku měla jsem v záloze jednu keš v případě neúspěchu, přesto jsem se pro ni rozhodla. Jako poslední dnešní keš jsem si vybrala keš Porouchaný monitor (GC1ZJWJ ), jelikož byla poměrně blízko od školy, vyběhla jsem do kopečka jako srnka a keš našla bez větších problémů.

Počátky výpočetní techniky v bývalém Československu jsou spojeny s pracovištěm, které po většinu své existence neslo název Výzkumný ústav matematických strojů (VÚMS). Založili jej lidé, kteří se již během druhé světové války a těsně po ní dostali v USA do styku s tehdy vznikajícími prvními počítači. Nejvýznačnější osobností byl profesor Svoboda.

Ve VÚMSu vznikl první československý samočinný počítač (SAPO) i naše první počítače první, druhé i třetí generace (EPOS, EPOS2, EC 1021) a řada dalších počítačů a dalších prostředků výpočetní techniky. Tragédií VÚMSu však byl po dlouhé roky trvající požadavek, že všechna zařízení musejí být vyráběna z československých součástek, v krajním případě ze součástek vyráběných v jiných zemích sovětského bloku. Vhodná součástková základna této provenience přitom v mnoha případech nebyla k dispozici zařízení byla proto nespolehlivá. Tyto problémy a politické důvody vedly k rozsáhlé emigraci klíčových pracovníků včetně prof. Svobody, zejména do Spojených států.

Text: Karolína Brožová

Foto: Kamil Kyzlink

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová