Kolejová - občanské sdružení příznivců kolejové historie a současnosti

27.5.2023 Výročí staré Tišnovky (podruhé)

V sobotu 27. května se opakovala úspěšná vzpomínková akce Výročí staré Tišnovky. Stejně jako loni ji dobovým doprovodem zpestřili členové Kolejové: Bohunka byla bohužel nemocná, ale účastnili se Jirka, Kamil, Karolína a Zdeněk.

Oproti šesti stovkám loňských návštěvníků jich letos bylo "jen" kolem dvou set, ale aspoň nebyla moc velká tlačenice a každý mohl dobře slyšet výklad. Program akce (patrný z plakátu) zahrnoval komentovanou procházku od Tkalcovské do parku Tišnovka, včetně zlatého hřebu v podobě výstupu na zbytek bývalého mostu přes Vranovskou ulici. Tento program, známý už z prvnéího ročníku akce, byl letos oživen o dva nové body: zaprvé návštěvu areálu bývalé zastávky v Zábrdovicích, zadruhé odhalení artefaktů v parku (kilometrovnku + sklonovníku z dobové kolejnice).

Závěrem proběhl v parku křest druhého dílu knihy, opět s využitím modelu parní lokomotivy, který symbolicky "znovuzprovoznil" starou Tišnovku. A nakonec hudební doprovod a občerstvení - co víc si přát? Snad jen, aby nás Kolejáků příště přišlo více.

(Více informací a fotek viz FB Výročí staré Tišnovky.)

Text: Jiří Ambros

Foto: Kamil Kyzlink, Petr Stojan, Světlana Ambrosová

Copyright © 2009 l Design by Iva "Smajlenka" Svozilová